Запоріжанка Дар'я Ковган перемогла у модулі «IT: eLearning» від STEM is FEM

17-річна школярка із Запоріжжя Дар'я Ковган посіла перше місце на технічному конкурсі навчального модуля «ІТ: eLearning» від благодійного освітнього проєкту STEM is FEM. Партнером модуля «IT: eLearning» виступила міжнародна освітня онлайн-платформа Preply.

17-річна школярка із Запоріжжя Дар'я Ковган посіла перше місце на технічному конкурсі навчального модуля «ІТ: eLearning» від благодійного освітнього проєкту STEM is FEM.

Завданням конкурсу було розробити прототип освітнього цифрового продукту – вебсайту або застосунку. Дівчина провела опитування та виявила, що більшість школярів мають проблеми з підготовкою до ЗНО. Саме вони стали основною цільовою аудиторією її мобільного застосунку «Easy Subjects». Вигадана програма навчає алгебри та геометрії.

«Суть програми: до кожного алгебраїчного правила підібрана весела картинка або міні гра, які пояснюють матеріал доступною мовою. Потім учень згадує будь-який термін, асоціюючи його з малюнком. Що стосується геометрії — найголовніше навчитися уявляти фігури в просторі і «відчувати» фігуру. В програмі «Easy Subjects» можна зменшити або збільшити об’ємну фігуру, подивитися на неї згори й знизу, зайти всередину та уважно роздивитися», — пояснила Дар'я.

За перше місце дівчина отримала приз — планшет Apple iPad 128Gb, $200 депозиту на навчання на платформі Preply та особисту зустріч зі співзасновниками компанії у київському офісі.

Роботи оцінювали досвідчені експертки та експерти. Учасниця  журі, Product Designer компанії Preply Вірджинія де Коломбані зауважила: конкурсантки проявили неабияку здатність до швидкого навчання.

«Ми були приємно вражені тим, що побачили, та дуже пишаємося цими дівчатами. Те, що вони зробили так багато роботи усього лише за два дні — дійсно вражає», — поділилася де Коломбані.

Друге місце посіли одразу три учасниці: Тетяна Шаповал із Южноукраїнська, Неллі Тарапата з Дніпра та Влада Садова із села Богатирівка Запорізької області.

Тетяна Шаповал запропонувала застосунок з профорієнтації, який надає рекомендації з вибору професії на основі опитування.

«Я відчуваю цю проблему на собі. У 16-17 років дуже складно зрозуміти, чим хочеш займатися. Унікальність мого проєкту в тому, що він ретельно аналізує особистість: психологічну складову, хобі, здібності. На основі цих даних програма складає план, за яким можна добре підготуватися до іспитів та успішно вступити до ВНЗ», — пояснила дівчина.

Неллі Тарапата представила застосунок, який переводить процес онлайн-навчання в ігровий формат. Концепція школярки базується на тому, що додаток має не лише навчати, але й розважати користувача. Адже під час дистанційного навчання відсутнє живе спілкування з однокласниками, тож мотивація вчитися знижується.

«Вдалим рішенням буде додаток, який цікаво подаватиме програму уроку. У вчителів немає стільки часу генерувати нові ідеї, а застосунок зможе запропонувати пограти у вікторину, подивитись відповідне відео, дати корисну пораду, як закріпити знання. Головне – відійти від монотонних занять і викликати інтерес учнів», – розказала Неллі.

Влада Садова розробила програму, що зручно упорядковує навчальні таблиці та довідкові матеріали.

«Вкрай незручно використовувати довідкові матеріали на форзацах підручників — гортати книгу туди-сюди. Цифровий додаток міститиме персоналізовану колекцію інтерактивних таблиць і матеріалів користувачів — все дуже зручно і зрозуміло», — додала Влада.

За друге місце у конкурсі дівчата отримали у подарунок депозити на $200 для вивчення іноземних мов із викладачами Preply та книги з особистими підписами керівників платформи.

Організатори провели фото конкурс, переможниць якого обрали методом випадкових чисел. Одразу три призерки Аліна Бондар, Ната Кривоберець та Марія Шуль отримали у подарунок книгу «Та ви жартуєте, містере Фейнман!», яку написав лауреат Нобелівської премії з фізики Річард Фейнман. Всі учасниці модуля отримали  сувеніри на згадку про освітні вихідні зі STEM is FEM.

Партнером модуля «IT: eLearning» стала міжнародна освітня онлайн-платформа Preply.  

Модуль реалізовано за підтримки гранту «The girls' fund» від міжнародної організації We Are Purposeful, що культивує жіноче лідерство та бере участь у глобальній кампанії UN Women «Покоління рівності».

0