Як написати ідеальне есе для вступу - розповіли на вебінарі Stem is Fem

Есе та мотиваційні листи необхідні аби поступити в іноземні виші, взяти участь у волонтерських чи освітніх проектах, податися на програми з обміну, отримати стипендію чи грант, або знайти роботу у світовій компанії. Розібратися як написати текст, що підкорить жюрі, допомогла Юлія Кондрушенко.
Як написати ідеальне есе для вступу - розповіли на вебінарі Stem is Fem

Українська та західна система освіти мають суттєві відмінності. Тому перед українською молоддю, яка планує поступати в іноземні виші, взяти участь у волонтерських чи освітніх проектах, податися на програми з обміну, отримати стипендію чи грант, або знайти роботу у світовій компанії, можуть постати завдання, із якими західні апліканти знайомі значно краще. Це, звісно, зменшує шанси на бажаний результат. Основними з таких завдань зазвичай є написання есе та мотиваційних листів. Такі тексти є звичною навчальною формою у західних школах, але лише поступово входять до обігу у наших вишах.

Саме тому благодійний освітній проєкт Stem is Fem провів безкоштовний вебінар “Як писати есе та мотиваційні листи: поради та лайфхаки”. Лекторкою стала фіхівчиня з управління проєктами та навчальними програмами Посольства Великої Британії в Україні Юлія Кондрушенко. Із нею розібрали як написати есе чи мотиваційний лист, що підкорить жюрі. Ось які лайфхаки запропонувала Юлія слухачам вебінару: 

  • На перше читання вашего есе витратять 10 секунд

Саме цю думку слід тримати в голові під час усього написання тексту. Адже саме із цього випливатиме структура есе та всі інші параметри, яким воно має відповідати. За ці 10 секунд читач має побачити щось таке, що змусить його захотіти повернутися та придивитися до вас краще. Адже іноді на якусь можливість приходять тисячі аплікацій, і необхідно виділятися із них, аби вас помітили. Перше питання, яке ви маєте поставити собі перед написанням - що у моїй історії є такого, аби заінтригувати людину, заохотити читати далі. Саме ця інформацію і слід розмістити на початку тексту.

  • Структура есе - аргумент, дискусія, висновок

На відміну від шкільних творів, найцікавіші та найвизанчніше у есе та мотиваційному листі має бути на початку. Головний аргумент слід видати одразу, аби зацікавити читача. У читача мають з’явитися питання, на яке допоможе відповісти есе - “як аплікант хоче це  зробити?”, “як він цього досягнув?”, “чому він так вважає?”. Це змотивує повернутися до вашого тексту аби дізнатися більше. Часто під час написання есе ми тільки в кінці доходимо до найцікавішого і розуміємо про що насправді хотіли написати. Тоді слід взяти цю думки і розпочати з неї нове есе. Написання кількох підготовчих текстів покращить кінцевий результат. Есе не має бути переліком ваших чеснот, воно є розвиток в тексті аргументу, який навели на початку. 

  • Унікальність, чіткість побудови, зрозумілість, оригінальність та інтрига

Такі критерії гарного тексту для есе чи мотиваційного листа. Уникайте кліше та заїжджених зворотів - вони не виділяють вас з інших, та займають зайве місце. Уникайте описовостей. Замість того, аби назвати себе стресостійким, розкажіть на прикладі, як справляєтесь із стресовою ситуацією. Дописавша есе обовязково відкладіть його щонайменше на кілька днів, і поверніться потім із редактурою. Дайте прочитати своє есе іншим людям, аби вони поставили до нього питання. Якщо не вказано необхідного обсягу есе чи мотиваційного листу, то не робіть текст більшим за одну сторінку А4 (12 шрифт із 1,5 інтервалом або 14 шрифт із 1 інтервалом). Звертайте увагу на те, як поставлене завдання. Якщо в умовах прописаний шрифт, кількість слів та умови оформлення, то і стиль викладу має бути офіційним та серйозним. Якщо ж просять не звертати увагу на формальності, то можна дозволити собі більше жаргонізмів чи сленгу. Проте есе - це не біографія, якщо це окремо не прописано, уникайте циркулярності. 

  • Писати можна про все, головне - як

Запропанованні теми для мотиваційних листів можуть бути найрізноманітнішими. Стандартні - “хто такий лідер”, ціннісні - “найбільша трагедія вашого життя”, націлені на компетенції - “як я працюю в команді”, креативні - “наведіть 10 маловирогідних фактів про себе”, комплексні - “як я став тим, ким я є” (вони можуть бути дуже великого обсягу, наприклад, 2000 слів, і втримати увагу читача надскладно), тематичні - “чому я обрав саме цей напрямок”. Гарна ідея - показати своє особисте ставлення до проблеми, чим вона вас зачіпає, як людину. Такі люди горять ідеєю, надихають інших і можуть спричиняти соціальні зміни, тому є бажаними у всіх проєктах. Непоганою ідеєю є  написати про власний негативний досвід та помилки. Треба продемонструвати як ви впоралися із цією перешкодою, чому навчились через цей досвід і як це зробило вас тим, ким ви є зараз.

  • Підготовча робота - важлива

Перед тим, як писати есе чи мотиваційний лист треба виконати “домашню роботу” - зробити дослідження можливостей на які є бажання податися. Для цього теж знадобиться поставити собі кілька питань - “що я хочу отримати?”, “які в мене є обмеження?” і “кого хочуть побачити ті, хто читатиме мою роботу?”. Чим більше знаєте про організацію до якої звертаєтесь, тим краще зможете відповісти на ці питання. Подумайте також про те, яка ціль вашої участі, які ваші вимоги до обраної можливості, а які вимоги програми до аплікантів, і чому вони мають обрати саме вас. Якщо ви розпочали підготовку зазделегіть, то іноді можете, навіть відкорегувати власний досвід під певні потреби - здобути досвід волонтерства чи мовні сертифікати. Головне точно знати кого шукають у цій програмі. Пріорітизуйте можливості, які розглядаєте для себе - програма мрії, на яку поступити шансів мало, але треба пробувати; реальна і гарна програма; програма на яку точно вдасться потрапити. Задля цього оцініть сильні/слабкі сторони обраної програми, її можливості і загрози. Складайте плани із дедлайнами, аби не пропустити їх.  

  • Потрібні не тільки есе чи лист

Есе і мотиваційний лист - основна, але тільки частина пакету документів, який ви подаєте на участь у будь-якій можливості. Поданий пакет документів має бути унікальним, цілісним та обгрунтованим. До нього входять біографічні документи (паспорт, виписки із оцінками і тд), есе (або ж лист, відео-есе, резюме чи дослідження), і супутні документи - результати тестів і рекомендації. Пишіть унікальне есе для кожної програми. Вірогідність, що одне есе, яке ви розіслали у 8 програм, не сподобається жодному жюрі більша ніж вірогідність, що не сподобається жодне із написанних вами 8 есе. До того ж, це дозволить вам відточити навички, спробувати різні стилі і адаптувати своє есе для потреб конкретних програм. Не треба відправляти власні публікації про будову рослинних клітин, якщо шукаєте посаду маркетолога, чи дипломи шкільних олімпіад, якщо вже закінчили університет. Поява усіх документів у вашому пакеті має бути обгрунтованою. Проте розповісти про розвиток софт скіллс завжди буде доречним - лідери і комунікатори потрібні у всіх сферах. Зазделегідь збирайте рекомендації з попередніх місць роботи чи стажування. Якщо дозволено написати кілька есе, то кожне із них має бути цілісним і самодостатнім, адже їх можуть читати різні люди. Але загалом вони мають формувати спільне уявлення про вас, як про людину. В есе ви можете пояснити якісь особливості своєї історії, які помітні з інших документів - чому ви мали пропуск у навчанні, змінювали країну чи перездавали тести.

Не всі можливості вимагають саме есе чи мотиваційних листів. Іноді це відео чи спеціальні завдання, та їх мета одна - створити уявлення про кандидатів, тому основні принципи підготовки однакові. Також Юлія Кондрушенко радить попросити фідбек від жюрі на вашу роботу, якщо потрапити на омріяну програму із першого разу не вийшло. Такі коментарі дуже цінні для роботи над наступним текстом. І застерегла від використання послуг посередників, які обіцяють написати ідеальне есе за апліканта. Адже сторонні люди не володіють усією інформацію про вас, як про людину. А під час співбесіди, що відбудеться після подачі документів, різниця стилю чи мови написання буде дуже помітна. Написання есе - прекрасна можливість не тільки отримати омрієне місце навчання чи роботи, а й розібратися у собі і своїх бажаннях.

 

0