У підсумковому конкурсі із робототехніки найкращим визнано робота-лікарняного дезинфікатора

Під час підсумкового конкурсу модулю "Робототехніка і інженерія" 30 старшокласниць запропонували концепти роботів, які б допомогли Україні боротися із коронавірусом.
У підсумковому конкурсі із робототехніки найкращим визнано робота-лікарняного дезинфікатора
У підсумковому конкурсі із робототехніки найкращим визнано робота-лікарняного дезинфікатора
У підсумковому конкурсі із робототехніки найкращим визнано робота-лікарняного дезинфікатора
У підсумковому конкурсі із робототехніки найкращим визнано робота-лікарняного дезинфікатора

Під час підсумкового конкурсу модулю "Робототехніка і інженерія" 30 старшокласниць запропонували концепти роботів, які б допомогли Україні боротися із коронавірусом. Серед них - роботи-кур’єри, роботи-помічники, роботи-діагности, роботи для ШВЛ, дезинфікатори для покупок та приміщень. 

Для демонстрації ідеї дівчата надсилали відео-презентацію та концепт, розроблений ними у програмі LEGO Digital Designer. Оцінювали як оригінальність та практичність ідеї учасниць, так і якість технічного виконання проекту. Перше місце конкурсу отримала 17-річна Марія Щербань із Запоріжжя.

“Для створення робота, який допоможе у боротьбі із коронавірусом треба визначити проблему. Я обрала таку - зараження лікарів через постійний контакт із хворими та нестача захисних костюмів. Для її рішення я пропоную робота, який буде корисний у двох ситуаціях - він дезінфікуватиме костюм лікаря перед тим, як його зніматимуть, щоб він далі був безпечний для утилізації, та дезінфікуватиме кімнати після хворих, для того, щоб людина не контактувала із зараженими приміщеннями”, - розповідає авторка.

Робота Марії має бути оснащений трубками для всмоктування дезінфектору та клапани для його розбризкування, мотором і датчиками для контролю тиску і кількості розчину, та рухливими кінцівками.  За ідеєю розробниці, такі роботи мають працювати в парі, аби дезінфікувати один одного. Вони мають вміти орієнтуватися у просторі, знати алгоритми дезінфекції, відрізняти людей у спецодязі та інших роботів. 

“Чудова ідея, продумана концепція, такі роботи справді можуть допомогти людині. Модель робота – цікава, були застосовані незвичні компоненті (шланги та насоси). Для цього робота була обрана вертикальна компоновка та трьохколісне шасі, що збільшує його маневреність та дозволяє йому виконувати обробку вузьких приміщень. Було добре продумано розташування бака з дезінфектором, його положення не призводить до зміщення центр маси робота, роблячи робота достатньо стійким та краще навантажує приводні колеса. Також вдале розташування датчика та розприскувачів збільшує ефективність роботи робота. Із цікавих завдань які ще слід вирішити у майбутній роботі над концептом – це система пізнавання людей,  предметів та приміщень; вирішення проблеми само обробки робота, що виключити необхідність робота-напарника, тим самим зменшити вартість проекту вдвічі”, - так оцінила ідею переможниці координаторка тренерів FIRST LEGO League в STEM-школі INVENTOR Олена Савчинська.

Друге місце розділили шістнадцятирічні Вероніка Подлєснова з Дніпра і її CMA (Comprehensive Medical Assistant), який роздає ліки, розвозить їжу, забезпечує онлайн обхід лікаря та приймає сигнал тривожної кнопки; Альона Квітка з Сєвєродонецька та її робот-дезінфектор, що обробляє двері, дверні ручки, перила та вагони метро; Марія Тополь з Українки і її робот-пігульниця для літніх людей і людей із когнітивними розладами, цей робот світиться і галасує, поки людина не прийме медикаменти. 

Переможниця модулю “Робототехніка і інженерія” отримає конструкторський  набір для створення робота. А після того, як світ оговтається від коронавірусу, її чекатиме поїздка-сюрприз. Дівчата, що посіли друге місце, отримають двомісячний онлайн курс Robotics Foundations I - Robot Modeling від Università degli Studi di Napoli Federico II (Італія).

Проєкт STEM is FEM у квітні провів модуль, присвячений робототехніці та інженерії. 

0