У Чернівцях з успіхом пройшла просвітницька виставка «Наука – це вона»

STEM is FEM привіз до Чернівців художню експозицію освітнього арт-проєкту «Наука – це вона», яка розповідає про 12 видатних українських науковиць минулого та сучасності.

STEM is FEM привіз до Чернівців художню експозицію освітнього арт-проєкту «Наука – це вона», яка розповідає про 12 видатних українських науковиць минулого та сучасності.

Урочисте відкриття відбулося 22 вересня у Молодіжному центрі Чернівців «Резиденція молоді». Директорка центру Світлана Олексійчук наголосила, що виставка має не лише просвітницький, але й виховний аспект.

 «Коли я була студенткою, я дивилася на науковців, особливо жінок-науковців, і для мене вони були прикладом для наслідування. Я зрозуміла, що наука – це титанічна робота. Робота над собою, робота на межі можливостей. Адже здебільшого ця праця ще й цінується мало, не на тому рівні, на якому мала б цінуватися», – зазначила Олексійчук.

Авторами серії картин виступила група сучасних українських ілюстраторів на чолі із Сергієм Майдуковим. Про науковиць розповідають не звичайні підписи, а есе переможниць Всеукраїнського конкурсу творчих робіт.

На думку заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів Чернівецької міськради Юрія Лесюка, дуже важливо, що виставка сприяє популяризації технічних галузей серед молоді.

«Вектор розвитку нашої країни – це постіндустріальна держава, але якщо говорити про індустрію – це те, що допоможе нам перейти на наступний етап розвитку. Зараз є дуже велика потреба в технічних фахівцях», – зауважив Юрій Лесюк.

Начальниця управління освіти Чернівецької міської ради Ірина Ткачук додала, що попри те, що жінки отримали рівні із чоловіками права займатися наукою, соціальні упередження та тиск заважають користуватися ними повною мірою.

«Сьогодні ми зіштовхуємося із тим, що нам кажуть «Це ж скучно, навіщо тобі цим займатися?». Але до цього треба торкнутися, аби зрозуміти, що ті тисячі годин в бібліотеці, сотні конференцій, дебатів – це насправді цікаво. І не тільки цікаво, а й змінює тебе і світ навколо на краще», – підкреслила пані Ткачук.

Всі охочі могли відвідати виставку безкоштовно з 22 вересня по 10 жовтня у Молодіжному центрі Чернівців «Резиденція молоді» за адресою: вул. Головна, 41. Головна мета центру - налагоджувати співпрацю громадського сектору та влади в напрямі молодіжної політики та робити все можливе, щоб креативна і талановита молодь залишалась в Чернівцях.

Проєкт «Наука – це вона» реалізовується за підтримки міжнародних організацій UNICEF та ООН Жінки в Україні в рамках глобальної кампанії ООН Жінки «Покоління рівності» з популяризації гендерного паритету серед молоді та забезпечення лідерства жінок в технологіях та інноваціях.

0