У Брюсселі відкрилася виставка про українських жінок-вчених «Наука – це вона»

26 жовтня у Посольстві України в Королівстві Бельгія відбулося урочисте відкриття української художньої виставки «Наука – це вона». Експозиція розповідає про життєвий та науковий шлях дванадцяти видатних українських жінок-вчених нинішнього та минулого століть.

26 жовтня у Посольстві України в Королівстві Бельгія відбулося урочисте відкриття української художньої виставки «Наука – це вона». Експозиція розповідає про життєвий та науковий шлях дванадцяти видатних українських жінок-вчених нинішнього та минулого століть. Серед героїнь – біологині, фізикині, математикині, що зробили значний внесок у розвиток галузей науки, у яких працювали.

Візуальну частину виставки створили п’ятеро сучасних відомих українських ілюстраторів – Анна Іваненко, Анна Сарвіра, Ольга Дегтярьова, Євгенія Полосіна та Сергій Майдуков. Митці зобразили науковиць на стилізованих портретах, що відображають галузь науки, у якій вони досягли успіху. Про ці успіхи розповідають дванадцять есе, що перемогли у всеукраїнському конкурсі для старшокласниць та студенток та потрапили на виставку як підписи до картин.

 «Українські жінки-науковиці зробили значний внесок у розвиток світової науки, і ми прагнемо популяризувати їхні досягнення. Світ має знати роль українок у прогресі людства і його поступу до знань», – зазначив Тимчасовий повірений у справах України в Королівстві Бельгія та у Великому Герцогстві Люксембург Єгор Пивоваров.

У кожній країні є свої видатні жінки-вчені, впевнені організатори «Наука – це вона». У Бельгії, наприклад, можна одразу пригадати декілька імен. Зокрема, Сильвія Ратсанамі допомагала у створенні технології розподіленої хеш-таблиці, на основі якої наразі працює BitTorrent. Фізико-математикиня Інгрід Добеші покращила технологію стиснення зображень JPEG. Біологиня Шошана Водак була однією з перших, хто з'єднав білки разом за допомогою комп'ютерної програми.

«Окрім пізнавальної, виставка має також виховну функцію. Нас турбує гендерний дисбаланс у науці та падіння популярності технічних дисциплін серед українських школярок. Тому ще одна мета проєкту — підвищити впізнаваність українських учених-жінок, які можуть бути взірцем для наслідування для школярок та надихнути їх на вибір професії в STEM», – додала проєктна менеджерка STEM is FEM Поліна Бойчук.

Проєкт «Наука – це вона» реалізується STEM is FEM за підтримки Дитячого фонду ООН в Україні (ЮНІСЕФ) та ООН Жінки в Україні в рамках глобальної кампанії ООН «Покоління Рівності».

0