STEM is FEM провели тринадцятий модуль «IT: eLearning» за підтримки освітньої платформи Preply

Як створюють освітні онлайн-проєкти? Які технології при цьому використовують та яких фахівців шукають? Протягом двох днів спікерки безкоштовного навчального модуля «IT: eLearning» від благодійного освітнього проєкту STEM is FEM відповідали на питання, пов’язані з інформаційними технологіями у цифровій освіті.
STEM is FEM провели тринадцятий модуль «IT: eLearning» за підтримки освітньої платформи Preply

Як створюють освітні онлайн-проєкти? Які технології при цьому використовують та яких фахівців шукають? Протягом двох днів спікерки безкоштовного навчального модуля «IT: eLearning» від благодійного освітнього проєкту STEM is FEM відповідали на питання, пов’язані з інформаційними технологіями у цифровій освіті.

За два дні модуля досвідчені фахівчині галузі всебічно познайомили дівчат зі світом ІТ в eLearning – від проєктного менеджменту та дизайну застосунків, до використання найсучасніших технологій штучного інтелекту та машинного навчання.

У модулі також брали участь мотиваційні спікерки – успішні жінки з різних галузей – високопосадовиці, дипломатки, бізнесвумен тощо.

Заступниця Міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції Валерія Іонан поділилася історією свого успіху та наголосила, що головне – щиро вірити у свою ідею та не здаватися попри невдалі спроби її реалізувати.

«Я довго працювала в приватному бізнесі. Потім у мене виникла ідея програми допомоги малому бізнесу від держави на кшталт таких, які діють у ЄС та США. Я почала розвивати її, два роки намагалася достукатися до різних інституцій, людей з проханням допомогти її реалізувати. І одного разу вирішила звернулася безпосередньо до того, хто вже працює в держуправлінні. Я написала Міністру цифрової трансформації і ми почали співпрацювати. Так з’явився проєкт Дія.Бізнес. Тож не бійтеся своїх ідей, навіть якщо вони супермасштабні», – розповіла пані Валерія.

Почесна консул Федеративної Республіки Німеччина Тетяна Гавриш розповіла слухачкам, що саме навичка абстрагуватися від упереджень допомогла їй досягти успіху.

«Я зростала у філософії «світ – чоловічий». Так мені всі казали. Але людина може все. Головна якість будь-якої людини – це сила волі. Це знання дає відчуття відсутності обмежень. Мені це дуже сильно допомогло у «чоловічому» світі – не зважати на стереотипи», – поділилася пані консул.

Віцепрезидентка компанії-партнера модулю Preply Ольга Панівник зробила акцент на тому, що у сучасному світі для того, аби досягти успіху, не важлива стать людини.

«У кожної людини є потенціал. І це не залежить від того, хлопець вона або дівчинка. Всі наші обмеження лише у нашій голові. Як ти вважаєш – так і буде відбуватися у тебе в житті. Тож вірте у те, що важливо вам. Якщо ви вірите у рівність, то вона буде», – поділилася Оля Панівник.

Керівниця напрямку Аналізу даних в AXA International & New Markets Лорен Ромео додала, що рівне з чоловіками право на успіх не скасовує того, що дівчатам доведеться так само важко працювати, аби його досягти.

«Розказувати історію завжди легко, але пройти свій шлях – дуже важко. Коли я здобувала ступінь доктора філософії, протягом 5 років це була важка праця. 24 години на добу, 7 днів на тиждень. Я не хочу вас лякати. Насправді в кінці все це винагороджується. Це дає привід пишатися собою. Усі зусилля, що ти доклала, усі сльози, безсонні ночі, переживання, в кінці дають відчуття задоволення. А подолання перешкод роблять стійкішими та сильнішими», – поділилася Лорен Ромео.

Українська дизайнерка ювелірних прикрас Валерія Гузема поділилася своїм секретом досягнення успіху.

«В мене була велика кількість невдач, із яких я зробила висновок, що не можна ніколи здаватися. Якщо ви спробували один раз і вам не відкрили двері – не здавайтесь! Спробуйте ще раз. Якщо ви думаєте, що відповідь «ні» – це однозначно «ні», ви не праві. Тому що перший, другий, п’ятий раз - це може бути «ні», а шостий – «так». Я теж досягла успіху не з першого разу. Але розуміння того, що кожну невдачу слід сприймати як досвід, допомагає розвиватися та йти далі», – поділилася Валерія.

Партнером модулю стала міжнародна освітня онлайн-платформа Preply. Представники та представниці Preply розповіли про тонкощі роботи зі своїм продуктом, а також дали дівчатам корисні поради.

Інжиніринг менеджер Preply Вадим Власенко наголосив, що головне в ІТ – постійно вчитися.

«Ви будете вчитися кожен день. Протягом усього життя. Важливо завжди залишатися терплячим. Часу та можливостей у вас буде достатньо. Проте не варто забувати і про наполегливість, яка допоможе вам досягати поставлених цілей», – зауважив Власенко.

Анна Гердій, яка працює front-end розробницею в освітній онлайн-платформі Preply, розповіла, як не стати жертвою власних стереотипів.

«Коли мені було 16-17 років, я визначалася з тим, де мені навчатися. Я знала, що буду складати математику на ЗНО, вона в мене добре виходила. На той момент мій брат вже три роки вивчав програмну інженерію, але я чомусь не розглядала, що можу піти навчатися туди ж. Подалася на економіку. Бо у батьків і у мене самої були стереотипи, що програмування – це не для дівчат. Це неправда. Все для дівчат. Програмування також», – поділилася Анна Гердій.

Front End Lead розробниця компанії Олександра Жардецька зауважила дівчатам, що безпосередньо кодинг та інші hard skills – це далеко не 100% роботи інженерів. Кожному необхідно також навчитися більш загальних навичок.

«Не фокусуйтеся лише на технічних навичках. Важливо розвивати такі soft skills, як креативність, вміння працювати в команді, та вміння брати на себе відповідальність тощо. Також не бійтеся визнавати, що ви чогось не знаєте. Завжди звертайтеся по допомогу. Дуже часто це єдиний спосіб чогось навчитися чи розв’язати проблему. Окрім того, постійно вдосконалюйтеся та навчайтеся, аби залишатися в тренді. І вчіть англійську. Адже навіщо себе лімітувати, якщо ми можемо працювати у будь-якій компанії світу?», – порадила Олександра.

Product Designer компанії Вірджинія де Коломбані провела для дівчат воркшоп «Думай як цифровий дизайнер», на якому навчила створювати інтерфейси освітніх програм. Вірджинія наголосила, що головне в цій справі – чітко уявляти портрет цільової аудиторії, живих людей, які будуть користуватися вашим продуктом.

«Коли ви будете думати над ідеєю в майбутньому, пам’ятайте для кого ви створюєте дизайн. Уявляйте цих людей, намагайтеся зрозуміти їхні потреби. Не випускайте з уваги їхні проблеми та думайте, як їх вирішити» – порадила де Коломбані.

Юлія Ходаківська — проєктна менеджерка платформи онлайн-освіти Prometheus, поділилася порадами щодо вибору першого місця роботи.

«Робота має відкривати можливості. Це дуже важливо. Особливо на початковому етапі. У вас має бути можливість якомога більше усього спробувати та дізнатися. Також на першому етапі важливо працювати з тією людиною, яка може чомусь навчити, і яка готова навчати вас. Тож, обираючи роботу, звертайте на це увагу», – поділилася Юлія Ходаківська.

На завершення модуля учасниці позмагалися у творчому конкурсі. Його завданням було розробити прототип освітнього цифрового проєкту – сайту або застосунку. Перемогу та приз – планшет Apple iPad128Gb та 200$ депозиту на навчання на платформі Preply - отримала 17-річна Дар'я Ковган із Запоріжжя.

Модуль реалізували завдяки гранту «The girls' fund» від спільноти We Are Purposeful, що підтримує дівчат-лідерок та бере активну участь у всесвітній кампанії UN Women «Покоління рівності».

0