Просвітницьку виставку «Наука – це вона» відкрили в штаб-квартирі ЮНЕСКО

З 7 лютого 11 лютого сучасні портрети українських науковиць разом з есе про них, створених переможницями Всеукраїнського творчого конкурсу, будуть виставлені у залі Salle des Actes штаб-квартири ЮНЕСКО.

«Наука – це вона» продовжує яскраву подорож світом! З 7 лютого 11 лютого сучасні портрети українських науковиць разом з есе про них, створених переможницями Всеукраїнського творчого конкурсу, будуть виставлені у залі Salle des Actes штаб-квартири ЮНЕСКО.

Відкрила виставку Наталія Омельченко - дружина Постійного представника України при ЮНЕСКО, Надзвичайного і Повноважного Посла України у Франції Вадима Омельченка. Вона зазначила, що експозиція яскраво демонструє творчий потенціал України.

«Чому ми справді хотіли організувати таку виставку в ЮНЕСКО? Оскільки вона поєднує дві важливі сфери, якими займається ця організація: наука та гендерна рівність є одними із глобальних пріоритетів ЮНЕСКО. І прочитати можна не лише про досягнення українок у науці. Ця виставка – чудова можливість показати великий творчий потенціал талановитих дівчат, які писали есе», – наголосила Наталія Омельченко.

Директор, уповноважений представництва та старший радник сектору природничих наук при ЮНЕСКО Гейт Фаріз підкреслив, що експозиція має важливу мету.

«Ця виставка проливає світло на дуже важливу проблему – участь дівчат та жінок у науці. В ЮНЕСКО гендерна рівність – це пріоритет. Ця експозиція - чудовий, реальний приклад того, як сприяти популяризації науки серед жінок та руйнувати стереотипи, що наука та STEM-освіта – виключно чоловіча справа», – наголосив Гейт Фаріз.

Олена Ванєєва - докторка фізико-математичних наук, одна з 12 героїнь проєкту «Наука – це вона,  зауважила, що проблема гендерної нерівності у науці існує й у 21 сторіччі.

«Хоча в наш час немає жодних видимих  обмежень для вступу жінок у науковий світ, багато з них залишають свої мрії про наукову кар'єру заради сім'ї. Але ті жінки, які отримують належну підтримку від своїх партнерів, можуть досягти видатних наукових результатів», – вважає науковиця.

До 11 лютого виставку про здобутки українських науковиць зможуть побачити Постійні делегації 193-х країн-членів і представники Секретаріату ЮНЕСКО.

Організатори вдячні за підтримку Міністерству Закордонних справ України.

Освітній арт-проєкт «Наука – це вона» реалізується STEM  is FEM за підтримки Дитячого фонду ООН в Україні (ЮНІСЕФ) та ООН Жінки в Україні в рамках глобальної кампанії ООН «Покоління Рівності».

0