Представництво жіноцтва у технічних професіях в Україні впало до критичних 20% – голова ПРООН в Україні на вебінарі STEM is FEM

Постійна представниця ПРООН в Україні Дафіна Ґерчева поспілкувалася із українськими школярками на вебінарі в рамках освітнього проекту «STEM is FEM»
Представництво жіноцтва у технічних професіях в Україні впало до критичних 20% – голова ПРООН в Україні на вебінарі STEM is FEM

17 вересня відбулася онлайн-зустріч учасниці нашого проєкту мали нагоду поспілкуватяся із постійною представницею Програми розвитку Організації об’єднаних націй в Україні Дафіною Ґерчевою. Керівниця програми розповіла їм про організацію, її функції та можливості, які надає агенція. Звісно, не обійшли увагу і вплив ПРООН на розвиток гендерного питання в Україні.

«Жінкам в середньому платять лише приблизно 80% від зарплати, що тримають чоловіки, які роблять ту саму роботу із тим самим стажем. Дівчата втричі менш бажані, ніж хлопці у STEM-професіях. В 2010-2011 роках на інженерних спеціальностях навчалося приблизно 27% дівчат. Сьогодні ця цифра впала до 20%. Проте ця сфера продовжує зростати і створювати робочі місця, які мають бути зайнятими, тож сьогодні ми маємо подвійну потребу у заохоченні дівчат обирати STEM-спеціальності» – наголосила Ґерчева.

Представниці агенції заохочували дівчат долучатися до освітніх проєктів ПРООН. Наприклад, відвідати курси молодіжних робітників, чи програму підтримки молодіжних інновацій U-Inn, в рамках якої проводять навчальні табори із розбудови демократії та конкурс на найкращі інноваційні ідеї. Переможці конкурсу отримують фінансування на реалізацію свого проєкту. Окрім того, час від часу ПРООН проводить конкурси на отримання грантів та міжнародні волонтерські програми, знайти які можна на офіційній сторінці.

Уся ця діяльність агенції має на меті досягнення цілей сталого розвитку в українському суспільстві. Однією із таких цілей, звісно, є гендерна рівність.

«Гендерна рівність – це не лише красива соціальна мета, це також розумна економіка. Світовий банк порахував, що якщо ми прокинемося завтра у світі, в якому чоловіки і жінки рівні, світ стане багатшим на сто сімдесят два трильйони. Проте гендерна рівність не падає з неба і її не можна просто підняти з землі. Вона має бути прописана у законах і має бути розумною. Наразі жінки стикаються з чисельними соціальними та законодавчими бар’єрами, які треба усунути заради сталого розвитку», – наголосила Ґерчева.

0