12 переможниць конкурсу есе «Наука – це вона»

Організатори літературного конкурсу на найкраще есе про науковиць назвали імена 12 переможниць
12 переможниць

У змаганнях брали участь дівчата віком від 14 до 21 року.

Організатори літературного конкурсу на найкраще есе про науковиць назвали імена 12 переможниць. Ними стали:

  1. Анастасія Суворова – есе про Наталію Атамась
  2. Анна Бросаліна – есе про Марину В’язовську
  3. Анна Кузнєва – есе про Ольгу Перевозчикову
  4. Богдана Якобчук – есе про Ганну Єльську
  5. Дар’я Гречанюк – есе про Світлану Арбузову
  6. Єлизавета Лазарєва – есе про Олену Ванєєву
  7. Марта Швець – есе про Катерину Ющенко
  8. Надія Касянчук – есе про Нану Войтенко
  9. Олена Коваленко – есе про Галину Скибо
  10. Олена Петришин – есе про Оксану Півень
  11. Юлія Павленко – есе про Клавдію Латишеву
  12. Ярослава Назаренко – есе про Антоніну Прихотько.

Завданням було розповісти, чому наукова діяльність однієї із 12 запропонованих українських науковиць, її досягнення та винаходи, важливі для сьогодення, а також висловити своє власне ставлення до обраної постаті. Усього організатори отримали 561 роботу з усіх куточків України, а також із-за кордону.

Журі конкурсу складали досвідчені майстри слова та вчені: головна редакторка видання Wonderzine Україна Анна Хаєцька, журналіст і ведучий програми «Свобода слова» на ICTV Вадим Карп`як, письменниця, адвокатка, правозахисниця, теле- та радіоведуча, членкиня Українського ПЕН-клубу Лариса Денисенко, психотерапевтка, перша головна редакторка українського Vogue Маша Цуканова, біологиня, членкиня експертної ради STEM is FEM,  ведуча радіопрограми "Наука як по маслу" Ольга Маслова та блогерка, письменниця, перекладачка Татуся Бо (Тетяна Комлик).

 «Я побачила достатньо по-справжньому хороших есе. Для мене найважливіше в тексті – власний голос автора. Часто у авторів, яких мені доводилося знати, на пошуки цього самого власного голосу йшли роки (так було і у мене особисто). А на цьому конкурсі я виявила кількох настільки талановитих учасниць, що їм і шукати нічого не треба. Скажу так: всіх, кому я поставила вище 30 балів, я готова була б відразу найняти в якості авторів», – зазначила Марія Цуканова.

Кожна із 12 фіналісток отримає цінні подарунки від організаторів та спонсорів й майстер-клас від професійної редакторки. Абсолютну переможницю, володарку гран-прі конкурсу – 4000$ на здобуття освіти, оголосять на церемонії нагородження, що відбудеться у червні.

«Наука – це вона» – освітній арт-проєкт, покликаний обізнаність суспільства про вітчизняних науковиць та популяризувати науку серед молоді. Проєкт створено за підтримки ООН Жінки в Україні та Представництва Дитячого фонду ООН в Україні (UNICEF) в рамках кампанії ООН Жінки «Покоління рівності». В рамках проєкту, окрім конкурсу есе також була створена художня виставка із 12 портретів. Авторами робіт виступили сучасні українські ілюстратори на чолі із Сергієм Майдуковим.

«На початку червня ми також проведемо благодійний аукціон, на якому будуть реалізовані NFT-токени картин. Зібрані кошти будуть додані до основної суми гран-прі на здобуття освіти переможницею. Далі виставка почне подорожувати Україною, а переможні есе будуть супроводжувати портрети науковиць», – зауважив ідейний натхненник проєкту, інвестор Reface, співзасновник венчурної студії Pawa Сергій Токарєв.

Проєкт вдячний комунікаційному партнеру - Агентству стратегічних комунікацій TRUMAN Agency, юридичному партнеру – компанії Asters, й медіапартнерам – медіагрупі StarLightMedia та онлайн-виданню The Page за плідну співпрацю.

0