У Болгарії відкрили просвітницьку експозицію "Наука – це вона"

16 грудня у Софії відбулося урочисте відкриття креативної виставки українського освітнього арт-проєкту «Наука – це вона». На заході був присутній Посол України в Болгарії Віталій Москаленко.

16 грудня у Софії відбулося урочисте відкриття креативної виставки українського освітнього арт-проєкту «Наука – це вона». Експозиція складається із 12 сучасних портретів видатних українських  науковиць та творчих підписів про них, створених переможницями Всеукраїнського конкурсу есе. У своїх роботах авторки розповідали про життєвий та кар'єрний шлях дослідниць. 

Переклади есе на болгарську мову здійснили студентки спеціальності «Болгарська філологія» IV курсу Львівського національного університету імені Івана Франка та студентки спеціальності «Українська філологія» V курсу Софійського університету імені Св. Климента Охридська під керівництвом Ольги Сороки та Райни Камберової.

На заході був присутній Посол України в Болгарії Віталій Москаленко. Він підкреслив, що виставка актуальна, адже у сучасному науковому світі все ще існують гендерні упередження.

«Знаєте, у програми ЮНЕСКО "Про жінок в науці" є девіз: "Світ потребує науки, а науці потрібні жінки". І я глибоко переконаний, що це саме так!», – наголосив Москаленко.

Креативна експозиція проходитиме у Національному політехнічному музеї до березня 2022 року.

«Для нас та нашої аудиторії виставка стане чудовою можливістю дізнатися більше про внесок українських жінок-науковиць у світову науку. Зокрема, у таких галузях, як математика, інформатика, мікробіологія, нейробіологія тощо. Не менш важливою є роль жінок-науковиць — мотиваторів професійного розвитку молоді» – зазначила Директорка музею, докторка Екатеріна Цекова.

Відвідувачі музею у Софії також зможуть побачити зразки Петриківського розпису та картини талановитої української художниці Галини Назаренко. Заходи проводяться в рамках відзначення 30-ї річниці відновлення дипломатичних відносин між Україною та Болгарією.

Проєкт «Наука – це вона» реалізується благодійною освітньою ініціативою STEM is FEM за підтримки Дитячого фонду ООН в Україні (ЮНІСЕФ) та ООН Жінки в Україні в рамках глобальної кампанії ООН «Покоління Рівності».

0