Підсумки діяльності STEM is FEM за 2022 рік

2022 рік став непрости для всіх українців. Наш проєкт не був виключенням. Але, як і інші українці, ми не зупинилися через труднощі, продовжили свою роботу і досягли помітних результатів. Ось все, що нам вдалося втілити цього року!
Підсумки діяльності STEM is FEM за 2022 рік
Підсумки діяльності STEM is FEM за 2022 рік
Підсумки діяльності STEM is FEM за 2022 рік
Підсумки діяльності STEM is FEM за 2022 рік
Підсумки діяльності STEM is FEM за 2022 рік
Підсумки діяльності STEM is FEM за 2022 рік
Підсумки діяльності STEM is FEM за 2022 рік
Підсумки діяльності STEM is FEM за 2022 рік
Підсумки діяльності STEM is FEM за 2022 рік
Підсумки діяльності STEM is FEM за 2022 рік

«НАУКА – ЦЕ ВОНА» ЗДОБУЛА ПЕРЕМОГУ У ПРЕМІЇ НЮХ 2021 ВІД МЕДІАПРОЄКТУ «ЗАБОРОНА»

На початку 2022 року освітній арт-проєкт "Наука – це вона" став одним із головних чейнджмейкерів року та отримав премію НЮХ-2021

Медіапроєкт «Заборона» другий рік поспіль складає список людей та ініціатив, що трансформують суспільні правила чи сприяють змінам в Україні. Премія має назву НЮХ, тому що відзначає тих, хто прислухається до проблем в суспільстві й реагує на них.

Просвітницький арт-проєкт «Наука – це вона» отримав 30% голосів у категорії «Видимість», що відзначає ініціативи та людей, які вплинули на підвищення толерантності у суспільстві.

STEM is FEM дякує всім за підтримку й активну участь у голосуванні та обіцяє надалі генерувати нові важливі для суспільства проєкти.

 

ПОЧАТОК ПОВНОМАСШТАБНОГО ВТОРГНЕННЯ ТА ПЕРЕФОРМАТУВАННЯ ДІЯЛЬНОСТІ

Коли почалося повномасштабне вторгнення для проєкту "STEM is FEM" настав критичний час переосмислення та адаптації його діяльності. Зіткнувшись із раптовими викликами війни та нестабільності, команда проєкту взяла на себе важливу місію – не лише продовжувати освітню діяльність, а й підтримувати та зміцнювати спільноту дівчат у ці складні часи.

Замість того, щоб зупиняти свої ініціативи, "STEM is FEM" трансформував підходи та методи, щоб забезпечити безперервність освітніх програм та підтримки. Проєкт активно використовував онлайн-платформи та цифрові засоби для проведення вебінарів, майстер-класів та дискусій, що дозволило дівчатам залишатися об'єднаними та продовжувати навчання, незважаючи на обмеження та небезпеки, пов'язані з війною.

Цей період також став часом, коли важливість спільноти та взаємопідтримки стала особливо відчутною. STEM is FEM взяв на себе роль не тільки освітньої ініціативи, а й мережі підтримки, де учасниці могли ділитися своїми переживаннями, знаходити взаєморозуміння та отримувати психологічну підтримку.

Команда перебувала у постійному діалозі зі спільнотою дівчат, консультувала їх щодо питань вступу, вибору освіти, виїзду з небезпечних територій, підтримувала психологічно, збирала історії (деякі з дозволу авторок публікувались в соцмережах проєкту). Спільнота проєкту помітно згуртувалася та в стресових умовах проявила себе з найкращого боку.

Оскільки робота у попередньому форматі та дотримання раніше затверджених планів не були можливими, команда проєкту звернулася до своєї спільноти та зібрала інформацію про ті проблеми та потреби, які хвилювали учасниць проєкту. На цій основі було створено 3 нові ініціативи:

  • Інформаційна кампанії з протидії торгівлі людьми;
  • Клуби психологічної підтримки для внутрішньо переміщених підлітків;
  • Освітній курс “Урбаністика” складовою частиною якого є розробка учасницями проєктів для реконструкції зруйнованих міст України.

 

ІНФОРМАЦІЙНА КАМПАНІЯ З ПРОТИДІЇ ТОРГІВЛІ ЛЮДЬМИ

Згідно з даними Міжнародної організації з міграції, з 1991 по 2021 рік від торгівлі людьми постраждали понад 300 тисяч громадян України. Загалом у світі налічується від 20 до 40 млн людей, що знаходяться у рабстві.

Під час перетину кордону треба пам'ятати, що кожен може стати жертвою злочинців, які користаються з пригніченого стану людей. Найбільш вразливими категоріями є жінки, жінки з дітьми, люди з інвалідністю, люди, які потребують постійного стороннього догляду. Саме вони можуть ставати жертвами торгівлі людьми. 

STEM is FEM запустив інформаційну кампанію «Наука убезпечити себе» для того, щоб захистити українців від торгівлі людьми. Проєкт був приурочений до Всесвітнього дня протидії торгівлі людьми, який відзначається 30 липня.

Проєкт було втілено за підтримки Українського жіночого фонду, Уповноваженого Уряду з гендерної політики, Міністерства соціальної політики України та ГО "Ла Страда-Україна".

Цільовою аудиторією проєкту були українські дівчата 13-23 років, адже діти в силу свого віку є найменш захищеною та найбільш вразливою категорією громадян.  

За допомогою інформаційної кампанії STEM is FEM звернувся до широкої аудиторії, навчив українських дівчат та жінок небезпекам, пов'язаним з торгівлею людьми під час перетину кордонів, втечі з країни та перебування за кордоном. Кампанія використовувала засоби масової інформації та соціальні мережі, залучала лідерів думок, співпрацювала з прикордонними органами та закордонними жіночими організаціями, розповсюджувала освітні матеріали на пунктах перетину кордону. 

Досягнення проєкту:

  • Створено сторінку проєкту із всією доступною інформацією для допомоги аудиторії - https://sciencetoprotect.stemisfem.org/ 
  • Встановлено партнерство з Державною прикордонною службою України, волонтерськими центрами та хабами, які допомагають ВПО, для розміщення та розповсюдження нагадувань про безпеку. 
  • Інформаційну кампанію підтримали більше 100 ЗМІ та близько 50 українських інфлюенсерів. 
  • У центрах роботи з ВПО було розміщено 30,000 буклетів "Наука убезпечити себе", які розповсюджувалися серед вимушених мігрантів та людей, що виїжджали за кордон. Таким чином, працівники центрів та цільова аудиторія проєкту могли ознайомитися з правилами безпеки, щоб захистити себе від торгівлі людьми.
  • У соціальних мережах кампанію підтримали ведучі Марія Єфросиніна, Соломія Вітвіцька, Ярослава Кравченко та проект "Ебаут", колишня голова департаменту культури КМДА Яна Баринова, вчені Оксана Півень, Ольга Маслова, Нана Войтенко та інші. 
  • Загальне охоплення інформаційної кампанії налічує понад 100,000 осіб.

 

КЛУБИ ПСИХОЛОГІЧНОЇ ПІДТРИМКИ «НАУКА ЄДНАННЯ»

Після початку повномасштабного вторгнення STEM is FEM запустив проєкт інтеграційних клубів психологічної підтримки підлітків «Наука Єднання» в рамках програми «ЄДНАННЯ» за підтримки USAID в Україні. Кожні два тижні протягом 7 місяців STEM is FEM проводила клуби психологічної підтримки для підлітків 14-18 років.

Проєкт мав на меті психологічно підтримати українських підлітків, особливо тих, хто був змушений покинути свої домівки та переїхати на більш безпечну територію України. Внутрішньо переміщені підлітки залишилися відділеними від звичного кола спілкування, втратили можливості до навчання і розвитку. Для досягнення мети STEM is FEM організував офлайн та онлайн молодіжні клуби, де, спільно зі шкільними та студентськими організаціями, посприяв соціалізації української молоді і запобігав психологічній ізоляції.

Офлайн зустрічі проводитлись раз на два тижні в таких містах України як: Вінниця, Львів, Чернівці, Рівне, Полтава, Ужгород, Хмельницький. До онлайн зустрічей раз на два тижні долучалися підлітки з усієї України. 

Кожна зустріч клубу, як онлайн, так і офлайн, мала своє тематичне спрямування, яке учасникам презентував спікер, що спеціалізується в обраній темі. Усі події відбувались за посередництва професійного психолога-модератора, який також мав визначений сегмент роботи з учасниками клубу, акцентований на розкриття психологічних проблем, їх пропрацювання та підтримку в часи стресу та невизначеності. 

Клуби надали учасникам почуття єдності, залученості в суспільство, включеність в життя та в навчання.

Досягнення проєкту:

  • В 2022 році було проведено 70 зустрічей клубів в шести містах; 
  • Зустрічі проєкту відвідало понад 1000 дітей; 
  • Вийшло 573 публікації в загальнонаціональних та регіональних медіа;
  • Команда проєкту опублікувала понад 200 дописів в соціальних мережах; включно з розповідями та історіями від дітей, що відвідували клуби.

 

ОСВІТНІЙ КУРС «УРБАНІСТИКА»

В 2022 році за допомогою креативного контенту, першокласних мотиваційних і галузевих спікерів, та важливої ​​мети STEM is FEM залучив до освітнього онлайн-курсу «Урбаністика» 50 українських дівчат 15-22 років з усієї країни та тих, хто через війну був змушений виїхати за кордон.  

Ця освітня можливість надала дівчатам не лише теоретичні та практичні знання щодо планування та розвитку міських територій, а й залучила їх до відбудови українських міст, забезпечила психологічну та комунікаційну підтримку учасниць, які, з огляду на свій вразливий вік та стан невизначеності, опинилися в ситуації повної заміни життєвих потреб.  

Освітні та галузеві лекторки та викладачкиі з України та з-за кордону провели відеоуроки для дівчат та наділяли їх практичним навичкам. Від початку навчання, протягом чотирьох місяців зустрічей та додаткового місяця після закінчення онлайн-занять дівчата розробляли власні проєкти з містобудування. Після закінчення навчання, журі, до складу якого ввійдуть спікери проєкту, оцінить запропоновані конкурсні рішення. Вони відберуть 10 найкращих із 50 проєктів, а STEM is FEM збере їх у портфоліо. 

Ці 10 проєктів будуть представлені на перевірку та якісне доопрацювання фахівцям з містобудування, архітектури, екології. Після цього STEM is FEM пропонуватиме фіналізовані проєкти місцевим громадам в Україні, органам місцевого самоврядування, бізнесу, міжнародним фондам та організаціям, які інвестують у розвиток України. Таким чином, STEM is FEM зробить все можливе, щоб проєкти дівчат були реалізовані насправді і, таким чином, залучить дівчат до вирішення проблем українського суспільства та посилить їх відчуття належності до української спільноти. 

Крім того, двічі на місяць проєкт організовував проведення відкритих лекцій в онлайн форматі з відомими у всьому світі урбаністами та архітекторами для широкого кола зацікавлених у темі.  

Освітній онлайн-курс з урбаністики було втілено в рамках програми “Мріємо та діємо”, яка впроваджується за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та виконується IREX у партнерстві з Будуємо Україну разом (БУР), Центром “Розвиток корпоративної соціальної відповідальності” (CSR Ukraine), Making Cents International (MCI), Міжнародним республіканським інститутом (IRI) та Zinc Network.

Досягнення проєкту:

  • Розроблено навчальну програму курсу «Урбаністика».
  • Для 50 учасниць проєкту було проведено 6 навчальних днів, 25 лекцій на тематики, що презентували різні аспекти напрямку «Урбаністика».
  • 33 українських та іноземних експертки стали лекторками та менторками курсу. 
  • Проведено 5 відкритих онлайн лекцій від світових спеціалістів в сфері містобудування. Спікерами відкритих лекцій стали: засновник студії міського дизайну «Van de Wetering Atelier für Städtebau» Хан ван де Ветерінг, урбаністка, дизайнерка і засновниця архітектурної школи "Confluence Institute" в Парижі  Оділь Дек, Професорка, директорка магістерської програми з міського дизайну в «Georgia Tech» Еллен Дунхан-Джонс, Архітекторка і професорка кафедри земляної архітектури, культур будівництва та сталого розвитку Анна Херінгер, Архітекторка,  доцент кафедри, співзасновниця студії «Besler & Sons» Ерін Беслер, Вчені Школи архітектури Бартлетта Університетського коледжу Лондона Бен Кампкін, Пег Равес, Джейн Рендел.
  • Записи відкритих лекцій переглянуло сумарно 120,000 осіб на платформах YouTube та Facebook.

 

IT-КУРСИ ДЛЯ ДІВЧАТ

STEM is FEM у партнерстві зі швейцарською освітньою організацією Empowerment Lab та за підтримки Oracle запустив безкоштовні онлайн IT-курси для дівчат 12-17 років.

Дівчата навчались за трьома напрямками. 

  1. “App prototyping”: За 2 дні курсу учасниці прослухали 4 модулі:
  • Бізнес-моделі електронної комерції
  • Дизайн Moodboard
  • Дизайн, розрахований на перспективу
  • Створення макету програми

 

2. Машинне навчання: За два дні інтенсиву учасниці прослухали наступні модулі:

  • Що таке машинне навчання?
  • Основи Python
  • Аналіз даних за допомогою Python
  • Використання машинного навчання

 

3. Data-Driven Web Application (створення додатків на базі даних): Протягом нього учасниці пройшли наступні модулі:

  • Дослідження даних
  • Візуалізація даних
  • Мова програмування SQL

 

Досягнення проєкту:

  • Всього протягом двох місяців 100 учасниць пройшли 10 курсів. 
  • Ці курси дозволили дівчатам здобути як soft skills, так і hard skills для подальшого розвитку в ІТ-сфері, де досі спостерігається дефіцит фахівчинь.

 

ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ РОЗВИТОК ГО СТЕМ ІС ФЕМ

Розширення партнерств

Протягом 2022 року були підписані мемарандуми про співпрацю та підтримку з організаціями як ГО “Стратегічна візія”, NGO “IMPACT FORCE”, KSE, ТОВ “Рентол Сервіс”, ГО “EdEra”, ГО РЕСТАРТ ЮКРЕЙН, медіагрупою «Сіль медіа», Beetroot AB. 

Зокрема ГО РЕСТАРТ ЮКРЕЙН є організацією, яка долучається до процесу відбудови України, а KSE - вищий навчальний заклад, який також створює навчальні програми для спеціалістів, що будуть долучатися до процесу відбудови по завершенню навчання. Дані меморандуми були підписані з метою взаємної комунікаційної підтримки, а також співпраці та створенні спільних освітніх ініціатив. 

Розвиток юридичної сталості

В 2022 році команда ГО СТЕМ ІС ФЕМ приділила значну частину уваги покращенню організаційної діяльності, оцінці існуючих та розробці та затвердженню комплексу нових необхідних ГО організаційних політик. Так, наприклад, ГО СТЕМ ІС ФЕМ затвердило політики що стосуються комунікаційних засад роботи, захисту персональних даних, захисту бенефіціарів, протидії торгівлі людьми, запобігання сексуальній експлуатації та нарузі, неприйняття проявів упередження та маргіналізації меншин та багато інших політик. Наступним кроком стало покращення фінансового управління, проходження тренінгу з фінансового менеджменту неурядових громадських організацій: бюджетування та управління витратами в громадському секторі. Команда ГО СТЕМ ІС ФЕМ також отримала підвищення кваліфікації з питань побудови цілісної системи управління фінансами в неприбутковій організації, управління доходами і витратами ГО, юридичних аспектів та економічних засад фінансової спроможності ГО. 

Комунікація експертності команди STEM is FEM

В листопаді 2022 році представниці STEM is FEM відвідали щорічну технологічну конференцію WebSummit в Лісабоні. 

Поїздка дозволила забезпечити висвітлення діяльності STEM is FEM як представників громадського сектору України, що допомогло заохотити міжнародних учасників цікавитись українськими ініціативами, ставати партнерами у спільних проєктах та долучитися до підтримки України. 

STEM is FEM встановив стратегічні партнерства з організаціями-однодумцями, представниками технологічних бізнесів та потенційними донорами, які поділяють нашу тверду прихильність до гендерного розмаїття в STEM. Ці партнерства дозволять нам запрошувати цікавих спікерів на події, розширювати перелік тем, про які ми говоримо, надавати більш детальну інформацію про роботу світових технологічних компаній українським дівчатам, які бачать себе в STEM. 

Представниці команди STEM is FEM  мали можливість розповісти про ініціативи проєкту під час своїх виступів в українському павільйоні та в Women In Tech Lounge

 

0