Переможниця модулю Біотехнології відвідала Perspektywy Women in Tech

Завдяки благодійному проекту STEM is FEM українська школярка відвідала найбільший польский техсаміт для жінок.
Переможниця модулю Біотехнології відвідала Perspektywy Women in Tech
Переможниця модулю Біотехнології відвідала Perspektywy Women in Tech
Переможниця модулю Біотехнології відвідала Perspektywy Women in Tech
Переможниця модулю Біотехнології відвідала Perspektywy Women in Tech
Переможниця модулю Біотехнології відвідала Perspektywy Women in Tech
Переможниця модулю Біотехнології відвідала Perspektywy Women in Tech
Переможниця модулю Біотехнології відвідала Perspektywy Women in Tech
Переможниця модулю Біотехнології відвідала Perspektywy Women in Tech
Переможниця модулю Біотехнології відвідала Perspektywy Women in Tech

Завдяки благодійному проекту STEM is FEM українська школярка відвідала найбільший польский техсаміт для жінок.

Шістнадцятирічна Наталія Снігур з Одеси продемонструвала найкращі знання з біотехнологій під час освітнього модулю проекту  STEM is FEM, та отримала участь у Perspektywy Women in Tech. Це найбільший польський міжнародний STEM-саміт для жінок. Цього року у ньому взяли участь більше 6300 учасників з 52 країн світу. 

"Проект Stem is Fem - напевне найцікавіше, що сталося зі мною за останній рік.

 

На початку, коли моя вчителька скинула мені посилання на цей проект, я дещо побоювалася його проходити. Мені здавалося, що завдання можуть бути занадто важкими, і я не впораюсь за 45 хвилин. Але потім, я все ж таки наважилась, зайшла і виконала завдання.

 

Що мене найбільше здивувало, так це те, що завдання були не у формі тестів, а відкриті запитання, на які необхідно було дати повну відповідь. Ось тут і перша проблема - сучасні учні, звикли бачити перед очима питання,  декілька відповідей і методом виключення знаходити правильну букву. Але коли у тебе немає відповідей, тобі необхідно набагато ширше мислити, вмикати просторове уявлення щодо певних процесів і явищ, і звісно ж, перегорнути з ніг на голову свою пам‘ять, щоб згадати саме ту відповідь. Якщо  чесно, то це досить важко, через надмірну кількість, на мою думку, «непотрібного» матеріалу, який знаходиться в голові сучасного учня.

 

Тож я пройшла тест, відправила свої результати і забула про все, не очікуючи більше нічого. Мені здавалось, що я взагалі не вклалась в потрібний час і ті відповіді, які написала, неправильні. Але несподівано я отримую СМС з вітаннями і новиною про те, що я увійшла в тридцятку дівчат, з УСІЄЇ України, які впорались з завданнями найкраще... Якщо чесно, весь вечір я просто не могла повірити в це, мене переповнювали найрізноманітніші емоції і, звісно, я була дуже щаслива.

 

Надалі слідував етап, коли необхідно було приїхати у Київ на дводенний навчальний модуль. І це, напевно, моя найулюбленіша частина проекту. 

 

Коли я їхала на модуль, думала, що не зможу легко спілкуватись з дівчатами, адже усі будуть дивитись одне на одного, як на суперника і тд... Але насправді, все було зовсім по іншому. На початку дійсно було дещо складно знайти спільну мову з дівчатами, але майже через годину, ми вже пили разом чай, і обговорювали неймовірних жінок, які надихнули нас своїми життєвими історіями на початку модулю. 

 

Обидва дні модулю були дуже цікавими! Першого дня відбувся просто неймовірний «мозгоштурм»: лекції Ольги Маслової - нереального біолога, якій вдалося розповісти простими словами найскладніші теми мікробіології; та інших жінок, які досягли висот у бізнесі. Увечері ми відвідали генетичну лабораторію DIAGEN, у якій самостійно визначили власну групу крові і побачили на власні очі чим займаються вчені в генетичних лабораторіях.

 

Другого дня ми відвідали Інститут Фізіології імені О.О. Богомольця НАН України, у якому мені теж дуже сподобалось. І ось настав той найвідповідальніший момент, коли необхідно вийти і розказати перед 22-ма дівчатами і професіоналом в області біології, як виростити орган... 

 

В цей момент моє серце просто вилітало з грудей, але мені дуже допомогла підтримка більшості дівчат. Якщо чесно, в момент виступу, я відчувала себе більш спокійно ніж, коли розповідаю вірш у своєму класі. Я вийшла «на сцену», заспокоїлась і зрозуміла: якщо я буду нервувати, а особливо , якщо почну підглядати в телефоні якісь терміни чи щось таке, я забуду все. Тому я одразу сказала собі не підглядати нікуди ні в якому разі! В мене все вийшло, я не нервувала і все пройшло дуже добре!

 

Після цього я видихнула та разом з усіма стала очікувати тієї миті, коли оголосять переможця. І ось починають вручати нагороди учасницям, а потім кажуть, що зараз ми назвемо переможицю, аби ви не здогадались хто це, методом виключення. Я чую свою фамілію... Мені здалось, що в той момент земля пішла із під ніг і я взагалі не розуміла, що відбувалося...

 

Я була неймовірно щаслива, посмішка не сходила з мого лиця напевно більше тижня, а потім... я відправилися в Польщу насолоджуватись своїм головним призом.

 

«Perspektywy Women in Tech» - найбільший міжнародний STEM-саміт, який пройшов у Варшаві 13-14 листопада і зібрав в одному місці понад 6300 учасників з 52 країн світу.

 

Більш ніж 150 спікерів поділилися своїми історіями, серед яких: фізикиня Сабріна Гонсалес Пастерскі, яку називають новим Ейнштейном, Марго Геррітсен із Стенфорду, Жозефіни Сміт, яка очолює IT департамент у британському Amazon, та багато інших неймовірних жінок.

 

Якщо чесно, я досі не можу повірити в те, що я там була! За два дні я отримала стільки мотивації, що тепер хочеться ще більше працювати задля досягнення нових висот.

 

Я дуже дякую STEM IS FEM за можливість побувати на такого масштабу заході! Дякую за ті два дні в Києві, по яким я зараз дуже сумую. Як хотілося б знову їх пережити... Але я дуже сподіваюсь, що на цьому наше спілкування з дівчатами і організаторами не закінчується, і ми й надалі будемо спілкуватись і підтримувати одна одну!

 

А дівчатам, які лише хочуть прийняти участь у наступних модулях, але вагаються так само як і я, хочу сказати: «НЕ БІЙТЕСЬ!». Якщо вам здається, що ви не такі круті, розумні, гарні як інші - це не так! Кожна з вас особлива і досягне всього, чого захоче. Будьте впевнені, вірте в себе і у Вас все вийде!

 

Обов’язково приймайте участь у таких проектах. Навіть якщо ви не переможете, ви на декілька днів повністю зануритесь в певну професійну галузь, і це допоможе зрозуміти, чи хочете ви пов‘язати своє життя з нею. 

 

Бажаю усім успіхів на наступних модулях!

На саміті Perspektywy Women in Tech перед учасниками виступили 150 спікерів із найбільших технологічних компаній світу - Intel, Siemens, Facebook, Google, Cisco, Amazon. Обговорювали розвиток технологій у світі, та способи більшого задіяння жінок у цьому напрямку. Наприклад, влада Варшави для збільшення залучення жінок розвиває мережу безкоштовних дитсадки. Також існують волонтерськи програми, під час яких студентки їздять до сільських шкіл розповідати про STEM професії. Завдяки цим діям Польща вже лідер за відсотковим співвідношенням дівчат на STEM-факультетах у ЄС. Також зазначили, що у компаній, які підтримують жінок на керівних позиціях, прибуток в середньому на 35% вищий, ніж у тих компаній, що цього не роблять.

Аби долучити до цього тренду Україну працює і благодійний освітній проект STEM is FEM. Зараз на нашому сайті триває конкурс на відбір до другого освітнього модуля на тему IT. Взяти участь можуть старшокласниці з усієї України до 30 листопада.

0