На відкритті третього модулю виступлять міністерка освіти та науки і посол ФРН

На відкритті модулю перед учасницями проєкту – старшокласницями з усієї України – виступатимуть Міністерка освіти і науки України Ганна Новосад, Надзвичайний і Повноважний Посол ФРН в Україні Анка Фельдгузен, Заступниця голови Представництва ЮНІСЕФ в Україні Лора Білл, Заступниця Міністра енергетики та захисту довкілля України Ірина Ставчук та інші.
На відкритті третього модулю виступлять міністерка освіти та науки і посол ФРН

Цими вихідними у Києві відбудеться освітній модуль проєкту STEM is FEM на тему енергетики та екології. На відкритті модулю перед учасницями проєкту – старшокласницями з усієї України – виступатимуть Міністерка освіти і науки України Ганна Новосад, Надзвичайний і Повноважний Посол ФРН в Україні Анка Фельдгузен, Заступниця голови Представництва ЮНІСЕФ в Україні Лора Білл, Заступниця Міністра енергетики та захисту довкілля України Ірина Ставчук та інші.

Освітня ініціатива STEM is FEM має за мету мотивувати українських школярок частіше обирати спеціальності, пов’язані із галузями науки, технологій, інжинірингу і математики. Таким чином організатори воліють у майбутньому змінити гендерний баланс у цих сферах, і загалом збільшити їх популярність серед молоді. 

Задля цього проєкт проводить дводенні освітні модулі, присвячені найрізноманітнійшим технологічним галузям. Під час цих подій перед старшокласницями виступають жінки-високопосадовці, представниці профільних галузей, дівчата відвідують профільні установи, та беруть участь у конкурсі. До панелі питань-відповідей із жінками зі сфери екології та енергетики організатори запросили спеціалістку з питань води, санітарії та гігієни у ЮНІСЕФ Наталію Коломієць, консультантку з екоменеджменту Юлію Маклюк, директорку Європейсько-Українського Енергетичного Агентства Олександру Гуменюк та популяризаторку сталого будівництва Оксану Гуцаленко. Про тематику модулю Наталія Коломієць каже так:

Про тематику модулю Наталія Коломієць каже так:

“В природі все пов’язано з усім, більшою чи меншою мірою. Традиційно виробництво енергії спиралося на вугілля, газ та атомну енергетику. Це призвело до забруднення води та повітря, викидів в атмосферу, наразі маємо зміни клімату. Варто розглядати все в комплексі, щоб розвиток в одному напрямі не призводив до руйнівних наслідків для нашого довкілля. В українському екологічному та енергетичному секторі від наступного покоління я б хотіла побачити суттєве збільшення використання відновлювальних джерел енергії”.

“Настав час, коли екологія та енергетика розглядаються комплексно, адже генерація енергії з використанням вугілля несе прямий негативний вплив на якість повітря, а також провокує зміни клімату. Враховуючи нещодавно анонсовану політику ЄС "зелена угода", генерація енергії має зменшити викиди парникових газів в районі 75%, тож розвиток технологій чистих джерел енергії – пріоритет глобальних енергетичних та екологічних тенденцій. В українському екологічному та енергетичному секторі наступного покоління я б хотіла побачити безвідходне виробництво, розвиток циркулярної економіки, генерацію електричної енергії без шкоди для навколишнього середовища, щоб грунт, вода і повітря залишались чистими та доступними для кожного мешканця планети”, – розповідає про актуальність теми Директорка Європейсько-Українського Енергетичного Агентства Олександра Гуменюк. 

Окрім виступів високопосадовець на відкритті дівчат очікують екскурсії до установ, задіяних у екологічній та енергетичній сферах – українського гідрометеорологічного інституту та центральної диспетчерської служби Київські Електромережі.

Для участі у модулі школярок відбирали онлайн-тестуванням, на освітній модуль до Києва запросили 30 найкращих учасниць з усієї України. Також на модулі буде конкурсна частина, головний приз якої – участь у Yale International Alliance Conference on Global Citizenship у Римі (Італія), організованій Єльским університетом.

 
0